wtorek, 16 września 2014

Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie

Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, 
śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. 
O tym jak bardzo nasze ciasto będzie pijane zależy ile czasu pozwolimy śliwkom wylegiwać się w kąpieli alkoholowej:)


 Składniki:

 Biszkopt
4 jaja
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao 
 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
200 g masła
krem karpatkowy

Polewa
150  g czekolady mlecznej
100 g masła
5 łyżek mleka

śliwki kalifornijskie - opakowanie
1/2 litra wódki

Przygotowanie:

Śliwki najlepiej 1-2 dni wcześniej zalać alkoholem i odstawić do lodówki.

Biszkopt:  białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając dodajemy cukier (po łyżce), a następnie po jednym żółtku. Dodajemy po trochę mieszankę mąk i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.

Krem: przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Polewa: wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając.


I po kolei: z biszkoptu zdejmujemy wierzchnia warstwę (możemy zdrapać widelcem), delikatnie nasączamy np. mocna herbatą. Nakładamy krem i pokrojone w paseczki śliwki. Całość zalewamy polewą czekoladową i do lodówki, najlepiej na noc.







5 komentarzy:

  1. Fajna ta pijana śliwka, na pewno smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. REWELACJA !!! JADAŁAM I PIŁAM DZISIAJ !!;)
    Jolanta M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo, a najbardziej z tego, że smakowało nawet tym, którzy nie jedli;););)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miny degustujących były takie, że tak, jakby sami jedli !!! ;)
    Jolanta M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...