środa, 26 sierpnia 2015

Śniadaniowe buchty na mleku

  Składniki:

35 g drożdży
½ kg mąki
 ¼ szklanki cukru
płaska łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
60 g roztopionego i ostudzonego masła
nadzienie: dżem, czekolada   


Przygotowanie: 


 Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę letniego mleka i mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, jajka, mleko i masło oraz rozczyn. Wyrabiam ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką 
i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 

Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy i na środek wykładamy nadzienie.
Zalepiamy i układamy na dużej  prostokątnej formie wysmarowanej dokładnie masłem.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (z termoobiegiem).


Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ, to właśnie do nich świat należy.


 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...