Super prosty przepis na mleko kokosowe, idealne do kawy czy koktajli.
Pomimo tego, że przygotowane jest z wiórek jest lekko tłustawe. Nie jest tak gęste jak to kupowane w sklepach, ale zapewne znajdziecie dla niego wiele zastosowań.
Pomimo tego, że przygotowane jest z wiórek jest lekko tłustawe. Nie jest tak gęste jak to kupowane w sklepach, ale zapewne znajdziecie dla niego wiele zastosowań.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
około 1,2 l wody
Przygotowanie:
Wiórki zalewamy przegotowaną, raczej chłodną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia podgrzewamy na małym ogniu, tak aby było gorące, ale nie gotujemy. Mleko blendujemy, a następnie odcedzamy
(polecam tetrową pieluchę:)
Mleko może się rozwarstwić, wtedy trzeba nim wstrząsnąć.
Przechowujemy w lodówce.
Świetny, prosty i zdrowy przepis😊 ile takie mleczko może stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńMoje stało najdłużej 4 dni, ale głównie dlatego, że dłużej już nie miało co stać;)))
OdpowiedzUsuń