niedziela, 16 sierpnia 2015

Domowy chleb z żurawiną, czarnuszką i szałwią hiszpańską

Bardzo prosty w wykonaniu domowy chleb.
 Jedyną trudnością może okazać się "hodowla" zakwasu i w tym temacie niestety nie pomogę, ponieważ dzięki uprzejmości i wyrozumiałości ;) mojej siostry udaje mi się ten proces pominąć:)



Składniki:

3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki otrębów owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego (ziarenka)
3/4 szklanki słonecznika
garść suszonej żurawiny 
garść nasion chia 
łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
1 łyżka soli
1 kg mąki
1 litr wody
zakwas

Przygotowanie:

Składniki wsypujemy do miski, mieszamy dokładnie (łyżką) 
i wylewamy do foremek (keksówek).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.

Po wyrośnięciu wstawiamy do zimnego piekarnika, 
ustawiamy temperaturę na 190 stopni i pieczemy około 60 minut (z termoobiegiem).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...