Bardzo prosty w wykonaniu domowy chleb.
Jedyną trudnością może okazać się "hodowla" zakwasu i w tym temacie niestety nie pomogę, ponieważ dzięki uprzejmości i wyrozumiałości ;) mojej siostry udaje mi się ten proces pominąć:)
Składniki:
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki otrębów owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego (ziarenka)
3/4 szklanki słonecznika
garść suszonej żurawiny
garść nasion chia
łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
1 łyżka soli
1 kg mąki
1 litr wody
zakwas
Przygotowanie:
Składniki wsypujemy do miski, mieszamy dokładnie (łyżką)
i wylewamy do foremek (keksówek).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.
Po wyrośnięciu wstawiamy do zimnego piekarnika,
ustawiamy temperaturę na 190 stopni i pieczemy około 60 minut (z termoobiegiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz