środa, 3 sierpnia 2016

Drożdżowe racuchy z jagodami



Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
30 gramów drożdży
1 jajo
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
cukier puder do posypania
1 szklanka jagód

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut.
 Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy do konsystencji bardzo gęstej śmietany.
 Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu  na około 60 minut do.
Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto,
 smażymy na złoto z obu stron.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...