poniedziałek, 19 grudnia 2016

Czekoladowe choinki z ryżu dmuchanego;)




Składniki:

2 białe czekolady
opakowanie ryżu dmuchanego
2 duże łyżki masła
5 dużych łyżek mleka
barwnik zielony


Przygotowanie:

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko, chwilkę mieszamy. Dodajemy barwnik.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami ryż, aż do uzyskania zadowalającej konsystencji;) masa nie może być ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta. Trzeba się niestety zdać na wyczucie:)

Z papieru do pieczenia wycinamy kółka wielkości małego talerza i zwijamy w rożki (jeśli koło przetniemy po promieniu będzie nam łatwiej uzyskać stożek)
W tak przygotowane foremki napychamy ryż, ozdabiamy u mnie posypka Decorada kolorowe mini piegi marki Delecta i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. 

Bardzo łatwy, a zarazem efektowny świąteczny akcent na stole.
Inspiracja: nieesia25







Zima to wg mnie najpiękniejsza pora roku (nawiasem mówiąc jedna z czterech moich ulubionych), a Święta Bożego Narodzenia to już zupełna magia. Ziemia otulona białym puchem, przecudne świąteczne dekoracje i ozdoby, migocące światełka i lampki już same w sobie wypełniają serca pozytywną energią a jeśli do tego dodamy jeszcze płynące w tym czasie z kuchni zapachy i aromaty błogostan mamy gwarantowany.
I każdy z nas przeżyje ten czas na swój sposób, jedni będą idealizować,  inni wezmą co jest;) Tak czy owak zapamiętamy je na swój sposób. Do wspomnień dołączą bożonarodzeniowe zapachy, konsumowane już wigilijne potrawy i gwiazdkowe mniej lub bardziej symboliczne prezenty...
I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki

2 komentarze:

  1. Urocze te choineczki! Dzieciaki byłyby zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam zatem do przetestowania przepisu:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...