Składniki:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżki kawy inki
12 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżki ciepłej wody
1,5 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 łyżki kawy inki
12 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżki ciepłej wody
1,5 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, dodajemy kawę i odstawiamy. Jeszcze do ciepłej masy miodowej dodajemy 10 dag mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Pozostałą mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną, dodajemy do zimnej masy z miodu. Dodajemy lekko ubite jajka i rozpuszczoną w ciepłej wodzie sodę oraz śmietanę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Z schłodzonego ciasta wykrawamy pierniczki, układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze około 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz