wtorek, 13 grudnia 2016

Korzenne ciasteczka z kardamonem


Składniki:

50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki miodu
opakowanie przyprawy do piernika 

pół łyżeczki kardamonu
12 dag masła 
2 jajka
1 proszku do pieczenia
1 łyżki ciepłej wody 
1,5 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z  miodem i cukrem, odstawiamy. Jeszcze do ciepłej masy miodowej dodajemy 10 dag mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Pozostałą mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną i kardamonem i proszkiem do pieczenia dodajemy do zimnej masy z miodu. Dodajemy  lekko ubite jajka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Z schłodzonego ciasta wykrawamy pierniczki, układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy około 8-9 minut w temperaturze około 175 stopni.













Jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli jest ciepły, korzenny zapach pierników unoszący się w całym domu  i wypełniający niemalże każdą jego szczelinę. Cynamon, kardamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa to tylko niewielka część przypraw, które w tym czasie świdrują nasze nozdrza, aż po sam mózg;)

I właśnie dla tych chwil uwielbiam świąteczne wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...