środa, 26 marca 2014

Drożdżowe bułeczki


Składniki:

300g mąki pszennej
szczypta soli
½ szklanki cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oliwy


Nadzienie:
dżem truskawkowy


Przygotowanie:

W delikatnie podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, cukrem, oliwą.
Dodajemy  1 jajko i mleko z drożdżami.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około godzinę


 Z ciasta wykrawamy krążki, na środek układamy dżem i zalepiamy.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze i odstawiamy
na kolejne 30 minut.

Po upływie tego czasu bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem
i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...