Drożdżowe bułeczki
Składniki:
300g mąki pszennej
szczypta soli
½ szklanki cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oliwy
Nadzienie:
dżem truskawkowy
Przygotowanie:
W delikatnie podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z
solą, cukrem, oliwą.
Dodajemy 1 jajko i mleko z drożdżami.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około godzinę
Z ciasta wykrawamy krążki, na środek układamy dżem i zalepiamy.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze i odstawiamy
na kolejne 30 minut.
Po upływie tego czasu bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem
i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz