Składniki:
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
150 g masła
600 g mąki pszennej
6 żółtek
szczypta soli
ok. 1 l mleka
50 g świeżych drożdży
150 g cukru
150 g masła
600 g mąki pszennej
6 żółtek
szczypta soli
ok. 1 l mleka
Ponadto:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Szklankę mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone masło i utarte wcześniej żółtka z cukrem . Na koniec dodajemy zaczyn, resztę ciepłego mleka i wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne, delikatne , lekko lepiące ale zarazem odchodzące od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak aby podwoiło swoją objętość [około godzinę].
Po wyrośnięciu z ciasta skubiemy małe porcje i formujemy pączki. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki z 2 stron. Przestudzone nadziewamy ulubionym dżemem.
olej do smażenia
dżem
Przygotowanie:
Szklankę mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone masło i utarte wcześniej żółtka z cukrem . Na koniec dodajemy zaczyn, resztę ciepłego mleka i wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne, delikatne , lekko lepiące ale zarazem odchodzące od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak aby podwoiło swoją objętość [około godzinę].
Po wyrośnięciu z ciasta skubiemy małe porcje i formujemy pączki. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki z 2 stron. Przestudzone nadziewamy ulubionym dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz