sobota, 22 marca 2014

Pączki z dżemem




Składniki:

    50 g świeżych drożdży
    150 g cukru
    150 g masła
    600 g mąki pszennej
    6 żółtek
    szczypta soli
    ok. 1 l mleka
    
Ponadto:
    olej do smażenia
dżem

Przygotowanie:

Szklankę mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z  łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, rozpuszczone masło i utarte wcześniej żółtka z cukrem . Na koniec  dodajemy zaczyn, resztę ciepłego mleka i wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne, delikatne , lekko lepiące ale zarazem odchodzące od rąk.  Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak aby podwoiło swoją objętość [około godzinę].

Po wyrośnięciu z ciasta skubiemy małe porcje i formujemy pączki. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki z 2 stron. Przestudzone nadziewamy ulubionym dżemem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...