Przepis na ciasto z fasoli chodził za mną już od jakiegoś czasu i dziś w końcu nadszedł ten dzień, kiedy to ciekawość smaku zwyciężyła nad lenistwem.
Ciasto zrobiłam i owszem, a smak.....hmmm no właśnie....i tu mam problem, a dlaczego....bo w zasadzie nie wiem jaki mi smak....,nie wiem bo nie mogę spróbować....... ale od początku.
W pracy mojej pewna grupa dziewczyn z samozwańczym "prezesem" na czele zawiązała przymierze, które trwać ma 40 dni i w ramach tegoż przymierza zabronionym jest właśnie spożywanie słodyczy.
Zapytacie co ma jedno wspólnego z drugim, a już odpowiadam.....otóż chcąc nie chcąc zostałam nie do końca z własnej woli do tegoż przymierza "zaproszona". Mogłam przecież odmówić, no jakże, ale jak mówi stare przysłowie "jak już wejdziesz między wrony....", a że w pokoju Nr.......przebywam czas od czasu, a czasami nawet częściej....więc rozumiecie;)
Wracając do smaku...., po minie mojego Smakosza, jak to mówi "Neonówka" stwerdzam, że ciasto raczej nie zagości na moim stole.
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
pół szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
5 łyżeczek kakao
5 łyżeczek cukru pudru
cukier wanilinowy
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki aromatu rumowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę. Fasolę mielimy na gładką masę. W misce ucieramy żółtka, cukier, kakao, cukier waniliowy, cynamon, aromat, proszek do
pieczenia i sodę. Dodaj jogurt i fasolę, mieszamy. Do masy dodajemy białka i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (u mnie keksówka) i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
PUSZKA CZYLI ILE???
OdpowiedzUsuńPuszka przeciętnie ma 425 g
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić jogurt? ewentualnie roślinny by się nadał?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nie mam pojęcia.
Usuń