niedziela, 9 marca 2014

Cygański schab

Bardzo przyjemna "jednogarnkowa"propozycja, prosta w wykonaniu i smaczna.


Składniki:

5 kotletów ze schabu,
5   marchewek
6 dużych ziemniaków
 2 cebule (czerwona i biała)
15 dag sera żółtego,
kilka łyżek majonezu,
sól, pieprz


Przygotowanie:

Marchewkę, ziemniaki i cebulę kroimy, a następnie układamy
w żaroodpornym naczyniu.
Można odłożyć garść warzyw na wierzch.
Przemieszać "ręcyma" ;)



Układamy lekko rozbite i oprószone solą i pieprzem kotlety


Na wierzchu układamy odłożoną wcześniej porcję warzyw, 
 dodajemy żółty ser i smarujemy majonezem.   

      

Tak przygotowane danie (przykrywamy folią)
i wstawiamy do zimnego piekarnika, 
 na 180 stopni na około 2 godziny (z termoobiegiem).

Nie ma potrzeby podlewania wodą, ani dodawania tłuszczu itp.









1 komentarz:

  1. ładnie wygląda chce jutro zrobić tylko pytanie na której półce wstawić w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...