sobota, 15 sierpnia 2015

Domowe masło orzechowe i Wyspa Sobieszewska...

Masło orzechowe wspaniale nadaje się do smarowania pieczywa czy tostów, stanowi smaczny dodatek do słodkich zapiekanek, lodów, ciastek, kremów, biszkoptów, czy krakersów, doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi jak i pikantnymi smakami. 

Wybierając masło orzechowe najlepiej sięgać po to pozbawione cukru. Prawdziwe masło orzechowe powinno składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roœślinnego.  Lepiej masło orzechowe zrobić samemu, używając orzechów włoskich lub migdałów, które są zdecydowanie bardziej pożądanym i wartościowym składnikiem.

 Banalnie prosty przepis, a ile przyjemności...:)


 Składniki:

500 g orzeszków niesolonych
płaska łyżeczka oleju
opcjonalnie cukier puder/kakao 

orzechy: http://www.owocowyraj.eu/product-pol-812-Orzechy-arachidowe-prazone-bez-soli-500-g.html

Przygotowanie:

Orzeszki przekładamy do malaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładką, tłustą masę - średnio 5 minut. Przekładamy do słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.























2 komentarze:

  1. Domowe wymiata! Mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne masło, bardzo dziękuję za zgłoszenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...