niedziela, 23 sierpnia 2015

Energetyczny chłodnik




Składniki:

spód: kostka margaryny
4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
250 g sypkiego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki truskawkowe
napój energetyczny Dzień Dobry
0,5 kg truskawek
galaretka niebieska Wodzisław
garść borówek lub jagód

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z żółtkami. Ciągle miksując na nieco mniejszych obrotach dodajemy porcjami pozostałe składniki. Białka ubijamy za sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy delikatnie.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. 
 
Możemy użyć całego ciasta lub tylko połowy, wtedy przekrawamy je na pół, jedną część zostawiamy, drugą natomiast wkładamy do zamrażalnika na "potem". Można je wykorzystać w dowolnym czasie jako spód do innego ciasta. 
 
Truskawki miksujemy, zalewamy energetykiem i dodajemy przygotowane wg przepisu na opakowaniu galaretki, należy zmniejszyć ilość wody przynajmniej o połowę. Gdy masa stężeje wykładamy ją na upieczone ciasto i odstawiamy na chwilę do schłodzenia.

Przygotowujemy niebieską galaretkę. Na schłodzonej masie truskawkowej układamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin.






3 komentarze:

  1. takie kolorowe ciasta zawsze kuszą swoim wyglądem! :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, świetny pomysł! (: Nigdy bym nie wpadła na energetyka w cieście...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...