piątek, 7 marca 2014

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli





Przepis na ciasto z fasoli chodził za mną już od jakiegoś czasu i dziś w końcu nadszedł ten dzień, kiedy to ciekawość smaku zwyciężyła nad lenistwem.  

Ciasto zrobiłam i owszem, a smak.....hmmm no właśnie....i tu mam problem, a dlaczego....bo w zasadzie nie wiem jaki mi smak....,nie wiem bo nie mogę spróbować....... ale od początku.

W pracy mojej pewna grupa dziewczyn z samozwańczym "prezesem" na czele zawiązała przymierze, które trwać ma 40 dni i w ramach tegoż przymierza zabronionym jest właśnie spożywanie słodyczy.  

Zapytacie co ma jedno wspólnego z drugim, a już odpowiadam.....otóż chcąc nie chcąc zostałam nie do końca z własnej woli do tegoż przymierza "zaproszona". Mogłam przecież odmówić, no jakże, ale jak mówi stare przysłowie "jak już wejdziesz między wrony....", a że w pokoju Nr.......przebywam czas od czasu, a czasami nawet częściej....więc rozumiecie;)

Wracając do smaku...., po minie mojego Smakosza, jak to mówi "Neonówka" stwerdzam, że ciasto  raczej nie zagości na moim stole.

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
pół szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
5 łyżeczek  kakao
5 łyżeczek cukru pudru
cukier wanilinowy
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki aromatu rumowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Białka ubijamy na pianę. Fasolę mielimy  na gładką masę. W misce ucieramy żółtka, cukier, kakao, cukier waniliowy, cynamon, aromat, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj jogurt i fasolę, mieszamy. Do masy dodajemy białka i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (u mnie keksówka) i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



4 komentarze:

  1. PUSZKA CZYLI ILE???

    OdpowiedzUsuń
  2. czym można zastąpić jogurt? ewentualnie roślinny by się nadał?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...