Składniki:
250 g mąki
30 g drożdży
pół szklanki mleka
60 g masła
250 g mąki
30 g drożdży
pół szklanki mleka
60 g masła
łyżeczka cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).
Po tym czasie wałkujemy i lepimy pierożki - farsz wg uznania -
u mnie kapusta z grzybami.
Przygotowane pierożki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz