czwartek, 24 kwietnia 2014

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:

250 g mąki
30 g drożdży
pół szklanki mleka
60 g masła
łyżeczka cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).

Po tym czasie wałkujemy i lepimy pierożki - farsz wg uznania -
u mnie kapusta z grzybami.

Przygotowane pierożki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.


 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...