Składniki:
35 g drożdży
½ kg mąki
¼ szklanki cukru
płaska łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
60 g roztopionego i ostudzonego masła
nadzienie: czekolada Nutella
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę letniego
mleka i mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, jajka, mleko i
masło oraz rozczyn. Wyrabiam ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy i na środek wykładamy łyżeczkę czekolady.
Zalepiamy i układamy na dużej prostokątnej formie wysmarowanej dokładnie masłem.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (z termoobiegiem).
Bardzo urodziwe bułeczki ,nic tylko robić,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobić i smakować;)
OdpowiedzUsuń