Przepis z ukraińskiej Połtawy na pieczone kluski ziemniaczano-mięsne.
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 gram wędliny (może być mięso)
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki i wędlinę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie dodajemy pozostałe składniki
i "łapkami" wyrabiamy ciasto.
Z uzyskanej masy lepimy kule, układamy na wyłożonej papierem
do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (z termoobiegiem).
do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (z termoobiegiem).
Podajemy z sosem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz