niedziela, 27 kwietnia 2014

Językiem po mapie, połtawski przysmak - gałuszki


 Przepis z ukraińskiej Połtawy na pieczone kluski ziemniaczano-mięsne.



Składniki:

- kilogram ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 gram wędliny (może być mięso)
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany


Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki i wędlinę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie dodajemy pozostałe składniki
i "łapkami" wyrabiamy ciasto.
Z uzyskanej masy lepimy kule, układamy na wyłożonej papierem
do pieczenia blasze  i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut (z termoobiegiem).
 

Podajemy z sosem czosnkowym
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...