Jak sama nazwa wskazuję, przy wyrabianiu tej drożdżówki trzeba się nieźle namęczyć, żeby się zmęczyć...;)
Ciasto jest pulchne, leciutkie,
słodkie i wilgotne,
po prostu przepyszne.
Zapraszam do wypróbowania przepisu wszystkich "kulinarnych leniuszków".
Z doświadczenia wiem, że kluczowe znaczenie ma jedynie kolejność
dodawania składników.
dodawania składników.
Składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Przygotowanie:
Składniki wsypujemy wg kolejności i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie mieszamy łyżką i wykładamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę.
Według uznania można ułożyć owoce i kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz