środa, 23 kwietnia 2014

Leniwa drożdżówka

Jak sama nazwa wskazuję, przy wyrabianiu tej drożdżówki trzeba się nieźle namęczyć, żeby się zmęczyć...;) 

Ciasto jest pulchne, leciutkie, słodkie i wilgotne,  po prostu przepyszne.

Zapraszam do wypróbowania przepisu wszystkich "kulinarnych leniuszków".



Z doświadczenia wiem, że kluczowe znaczenie ma jedynie kolejność
dodawania składników.
 
 Składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki

Przygotowanie:

Składniki wsypujemy wg kolejności i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie mieszamy łyżką i wykładamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę.
Według uznania można ułożyć owoce i kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...