środa, 16 kwietnia 2014

Pieczone pączki - wersja light;)



Składniki:

100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła

ponadto:

 jajko do posmarowania
dżem lub inne nadzienie


Przygotowanie:

Robimy zaczyn- mieszamy ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczkę cukru i  mąki, odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, na koniec wlewamy rozczyn,mieszamy.  Stopniowo dodajemy jajka,masło i wyrabiamy. 
 
Wyrobione ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy
na  godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy
na grubość mniej więcej 1 cm. 
Szklanką wycinamy kółka, na środek wykładamy dowolne nadzienie,
składamy na pół i zlepiamy brzegi, tworząc pączka;)




 Papilotki z pączkami układamy na blaszce i odstawiamy na 30 minut. Po podrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) piekarnika na około 15 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...