Składniki:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła
ponadto:
jajko do posmarowania
dżem lub inne nadzienie
Przygotowanie:
Robimy zaczyn- mieszamy ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól, na koniec wlewamy rozczyn,mieszamy. Stopniowo dodajemy jajka,masło i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy
na grubość mniej więcej 1 cm.
na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy
na grubość mniej więcej 1 cm.
Szklanką wycinamy kółka, na środek wykładamy dowolne nadzienie,
składamy na pół i zlepiamy brzegi, tworząc pączka;)
składamy na pół i zlepiamy brzegi, tworząc pączka;)
Papilotki
z pączkami układamy na blaszce i odstawiamy na 30 minut. Po
podrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do
180 stopni C (termoobieg) piekarnika na około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz