niedziela, 11 maja 2014

Drożdżówki z truskawkowo-czekoladowym budyniem



Składniki:

Ciasto: 
500g mąki pszennej 
250 ml ciepłego mleka 
70 g cukru 
40 g drożdży 
50 g masła 
jajko 
szczypta soli

Nadzienie: 
1 opakowanie budyniu czekoladowego 
1 łyżeczka cukru 
300 g truskawek

Ponadto: 
 4 łyżki mleka

Przygotowanie: 

Robimy zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru  i około 2 czubate łyżki mąki. Odstawiamy na kwadrans.

Masło roztapiamy i odstawiamy. 

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagniatamy. Ciasto powinno być sprężyste.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.  

W tym czasie miksujemy truskawki, odlewamy pół szklanki (w niej rozrabiamy budyń), resztę musu gotujemy i do gotującego wlewamy budyń, mieszamy.
  
 Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy budyń i zwijamy w rulon. 


 Roladki rozcinamy wzdłuż na pół, nie przecinając końca.


Zaplatamy warkocze i zlepiamy końce.


Drożdżówki smarujemy mlekiem lub mieszaniną mleka i żółtka i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...