Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
70 g cukru
40 g drożdży
50 g masła
jajko
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1 łyżeczka cukru
300 g truskawek
Ponadto:
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Robimy zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i około 2 czubate łyżki mąki. Odstawiamy na kwadrans.
Masło roztapiamy i odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy jajko,
resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagniatamy. Ciasto
powinno być sprężyste.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
W tym czasie miksujemy truskawki, odlewamy pół szklanki (w niej rozrabiamy budyń), resztę musu gotujemy i do gotującego wlewamy budyń, mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy budyń i zwijamy w rulon.
Roladki rozcinamy wzdłuż na pół, nie przecinając końca.
Zaplatamy warkocze i zlepiamy końce.
Drożdżówki smarujemy mlekiem lub mieszaniną mleka i żółtka i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz