sobota, 17 maja 2014

Jogurtowo owsiankowy torcik z olejem rzepakowym


"Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dopisuje nam zdrowie jak się patrzy” 

Składniki: 

Ciasto:
 
2 szklanki płatków owsianych  
1/3 szklanki cukru trzcinowego  
3 łyżki kakao  
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
3 żółtka

Nadzienie: 
3 białka  
1/3 szklanki cukru  
400 ml jogurtu naturalnego  
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
100 g wiórków kokosowych  
łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Nadzienie: ubijamy białka ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Zwalniamy obroty, dodajemy mąkę ziemniaczaną i małymi porcjami jogurt - miksujemy jeszcze około minuty.
Do w/w masy dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe delikatnie mieszamy łyżką.


Składniki na ciasto dokładnie mieszamy.
Dzielimy na 2 porcje (mniej więcej 70% do 30%). 
 Większą część wykładamy do wysmarowanej masłem tortownicy, wylewamy nadzienie, a na wierzch wysypujemy pozostałą część ciasta.

Tak przygotowany torcik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut (z termoobiegiem).



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...