Smakowity
wynalazek, zadowoli nawet największego łasucha, a przy tym ze względu
na dobór składników można sobie pozwolić na więcej niż jeden kawałek,
zatem smacznego i na zdrowie:)
"Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dopisuje nam zdrowie jak się patrzy”
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 żółtka
Nadzienie:
3 białka
1/3 szklanki cukru
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Nadzienie: ubijamy białka ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Zwalniamy obroty, dodajemy mąkę ziemniaczaną i małymi porcjami jogurt - miksujemy jeszcze około minuty.
Nadzienie: ubijamy białka ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Zwalniamy obroty, dodajemy mąkę ziemniaczaną i małymi porcjami jogurt - miksujemy jeszcze około minuty.
Do w/w masy dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe delikatnie mieszamy łyżką.
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy.
Dzielimy na 2 porcje (mniej więcej 70% do 30%).
Większą część wykładamy do wysmarowanej masłem tortownicy, wylewamy nadzienie, a na wierzch wysypujemy pozostałą część ciasta.
Tak przygotowany torcik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut (z termoobiegiem).
Mniam, wygląda pysznie :) Cudownie musiał chrupać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńRozkosz smaków!
OdpowiedzUsuń