Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek margaryny
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek margaryny
1 jajko
Farsz:
300-400 g mięsa np z rosołu
1 cebula
Farsz:
300-400 g mięsa np z rosołu
1 cebula
3 łyżki oleju
4 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
sól, pieprz
Sos:
1 jajko
4 łyżki śmietany 22 proc.
sól, pieprz
Przygotowanie:
1 jajko
4 łyżki śmietany 22 proc.
sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz: cebulę podsmażamy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulę i śmietanę. Przyprawiamy do smaku.
Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i posiekanym masłem. Dodajemy lekko ubite jajko i zagniatamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę, formując wysoki brzeg, nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy farsz, a na wierzch sos, czyli roztrzepane jajko ze śmietaną.
Placek wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
To jest dobre :) Narobiłaś mi smaka Kasiu ... a właśnie wyjeżdżam i raczej muszę obejść się smakiem ... Ale, ale ... wpisuję sobie placek na listę oczekujących :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam
Pozdrawiam - Szkat