sobota, 10 maja 2014

Przepiórcze udka z indyka;)


Składniki:

200 ml jogurtu naturalnego (może być też kefir lub maślanka) 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
około 250 dkg mąki 
400 dkg mielonego mięsa indyczego
paluszki 
1 cebula 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
do panierowania: 2 jajka i bułka tarta

Przygotowanie:

Farsz: Mięso gotujemy, następnie mielimy. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, jogurtu i sody wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą kubka o średnicy 6 - 7 cm wykrawamy kółka. Na środku układamy paluszek i farsz.


 
Zlepiamy jak pieroga i przecinamy na pół.


Tak przygotowane udka obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej,
smażymy na oleju.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...