Składniki:
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 250 dkg mąki
400 dkg mielonego mięsa indyczego
paluszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
do panierowania: 2 jajka i bułka tarta
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Farsz: Mięso gotujemy, następnie mielimy. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, jogurtu i sody wyrabiamy ciasto.
Z mąki, jogurtu i sody wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą kubka o średnicy 6 - 7 cm wykrawamy kółka. Na środku układamy paluszek i farsz.
Zlepiamy jak pieroga i przecinamy na pół.
Tak przygotowane udka obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej,
smażymy na oleju.
smażymy na oleju.
Bardzo pomysłowe :) Zjadłabym chętnie
OdpowiedzUsuń