ponieważ ruszają się podczas smażenia na patelni.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 jabłka
Przygotowanie:
Robimy zaczyn (drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki i szklanka ciepłego mleka) - odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki (oprócz jabłek) i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na kwadrans.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce.
Tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta, wyrabiamy
i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Racuchy smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Pysznie i regionalnie. Nigdy nie jadłam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam (u nas deszczowo)
Szkat :-)
Zapraszam w takim razie;) i na racuchy i na kawałek słonecznego nieba;)
OdpowiedzUsuń