sobota, 3 maja 2014

Językiem po mapie, warmińsko-mazurskie "ruchańce".

ponieważ ruszają się podczas smażenia na patelni.

 

 Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

Robimy zaczyn (drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki i szklanka ciepłego mleka) - odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki (oprócz jabłek) i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na kwadrans. 

W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce.

 Tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta, wyrabiamy 
i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Racuchy smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.






2 komentarze:

  1. Pysznie i regionalnie. Nigdy nie jadłam ...
    Pozdrawiam (u nas deszczowo)

    Szkat :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam w takim razie;) i na racuchy i na kawałek słonecznego nieba;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...