piątek, 26 grudnia 2014

Piernikowy domek i mały sabotażysta...


u mnie jeszcze świątecznie...:)



Składniki:

400 g  mąki pszennej

2 jajka
100g cukru pudru
100 g margaryny Palma spółki Bielmar, roztopionej i lekko przestudzonej
100 g  miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wyrabiamy.Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy i wykrawamy kształty wg schematu.
  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-9 minut (z termoobiegiem).

Domek sklejamy lukrem (u mnie lukier przygotowany z jednego białka i cukru pudru).








...przyłapany



Ciasta czy ciasteczka?

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...