czwartek, 24 kwietnia 2014

Drożdżowe paszteciki


Składniki:
 
600 g mąki pszennej
20 g  świeżych drożdży
60 g roztopionego masła
2  jajka
350 ml  mleka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
 
Farsz: kapusta z grzybami

Przygotowanie:


Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie roztapiamy masło (musi być schłodzone przed dodaniem).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. 

Odstawiamy do podwojenia objętości (około godzinę).

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przecinamy wzdłuż na pół,
wykładamy farsz
i zawijamy w rulon
.
 Kroimy na kawałki.
 
 
 


Tak przygotowane paszteciki, układamy na blasze - przykrywamy ściereczką
i odstawimy na około 20 minut.
 
Po tym czasie paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut (z termoobiegiem).






3 komentarze:

  1. Musiało smakować obłędnie 😍 💚
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...