środa, 26 sierpnia 2015

Domowe mleko kokosowe

Super prosty przepis na mleko kokosowe, idealne do kawy czy koktajli. 
Pomimo tego, że przygotowane jest z wiórek jest lekko tłustawe. Nie jest tak gęste jak to kupowane w sklepach,  ale zapewne znajdziecie dla niego wiele zastosowań.


Składniki:

200 g wiórków kokosowych
około 1,2 l wody

Przygotowanie:

Wiórki zalewamy przegotowaną, raczej chłodną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia podgrzewamy na małym ogniu, tak aby było gorące, ale nie gotujemy. Mleko blendujemy, a następnie odcedzamy 
(polecam tetrową pieluchę:) 
Mleko może się rozwarstwić, wtedy trzeba nim wstrząsnąć. 
Przechowujemy w lodówce. 

2 komentarze:

  1. Świetny, prosty i zdrowy przepis😊 ile takie mleczko może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje stało najdłużej 4 dni, ale głównie dlatego, że dłużej już nie miało co stać;)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...