sobota, 1 sierpnia 2015

Maślankowe ciasto z czarną porzeczką

Niezwykle proste i nader smaczne maślankowe ciasto z czarną porzeczką


Składniki:

3 jajka
 szczypta soli 
1 szklanka cukru 
1 szklanka maślanki
 ½ szklanki oleju
 3 szklanki mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia

porzeczki (ilość wg uznania)
3 łyżki bułki tartej

Kruszonka: 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła
 
 
Przygotowanie:
 
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy maślankę, olej, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy (u mnie 25 x 25). Na wierzch wykładamy obtoczone w bułce tartej porzeczki i posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 minut - trzeba sprawdzić patyczkiem.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...