niedziela, 19 stycznia 2014

Dżem z czerwonej cebuli

Dżem z czerwonej cebuli, ciekawy jako dodatek do mięs, a przy tym bardzo smaczny. Prosty do przygotowania.



Składniki:

- pół kg czerwonej cebuli
- 100 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki miodu

Przygotowanie:

Cukier rozgrzewamy na patelni, do uzyskania takiej konsystencji.
 

Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy ok 3 minuty, 
aż zmięknie.
Wlewamy ocet balsamiczny i dusimy około 5 minut.


 Po tym czasie dodajemy miód (naturalnie z mazurskiej pasieki;)) i podsmażamy kolejne 5 minut, 
do momentu gdy uzyskamy  coś na styl konfitury.


Prawda, że proste;) Smacznego 





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ten dżemik jak dodatek do różności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj nie wiem czy moja druga połówka łyknie na słodko, ale ja chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam, Połówce również;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...