Dżem z czerwonej cebuli, ciekawy jako dodatek do mięs, a przy tym bardzo smaczny. Prosty do przygotowania.
Składniki:
- pół kg czerwonej cebuli
- 100 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki miodu
Przygotowanie:
Cukier rozgrzewamy na patelni, do uzyskania takiej konsystencji.
Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy ok 3 minuty,
aż zmięknie.
Wlewamy ocet balsamiczny i dusimy około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy miód (naturalnie z mazurskiej pasieki;)) i podsmażamy kolejne 5 minut,
do momentu gdy uzyskamy coś na styl konfitury.
Prawda, że proste;) Smacznego
Bardzo lubię ten dżemik jak dodatek do różności:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówcą:)
OdpowiedzUsuńoj nie wiem czy moja druga połówka łyknie na słodko, ale ja chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam, Połówce również;)
OdpowiedzUsuń