Bardzo czekoladowe, aromatyczne i niebezpiecznie kaloryczne ciasto:), którego charakterystycznym aspektem są upojone alkoholem śliwki;)
Składniki:
biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Następnie mąkę, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy
i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Po ostudzeniu nasączamy mocną herbatą.
krem:
- 400 g suszonych śliwek
- szklanka wódki
- 250 g masła
- 200 g Nutelli
Suszone śliwki zalewamy wódką (u mnie stały 3 dni), ponoć wystarczą 24 godziny, ale skoro to pijane śliwki ja swoim pozwoliłam się trochę sponiewierać;)
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy porcjami Nutellę. Pod koniec dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy i wykładamy na biszkopt.
masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- opakowanie śmietan-fixu
- czekolada
Schłodzoną śmietanę ubijamy z śmietan - fixem, wykładamy na krem.
Wierzch posypujemy startą czekoladą i zostawiamy do schłodzenia w lodówce.
biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Następnie mąkę, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewamy do formy
i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Po ostudzeniu nasączamy mocną herbatą.
krem:
- 400 g suszonych śliwek
- szklanka wódki
- 250 g masła
- 200 g Nutelli
Suszone śliwki zalewamy wódką (u mnie stały 3 dni), ponoć wystarczą 24 godziny, ale skoro to pijane śliwki ja swoim pozwoliłam się trochę sponiewierać;)
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy porcjami Nutellę. Pod koniec dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy i wykładamy na biszkopt.
masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- opakowanie śmietan-fixu
- czekolada
Schłodzoną śmietanę ubijamy z śmietan - fixem, wykładamy na krem.
Wierzch posypujemy startą czekoladą i zostawiamy do schłodzenia w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz