sobota, 11 stycznia 2014

Uszka na słodko z marmoladą




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18% 
  • 1/4 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada 300 g


    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w woreczek
    i wkładamy do lodówki na parę godzin (około 3-4).
    Po schłodzeniu, rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 2 mm.
    Przy pomocy  talerza wycinamy z ciasta koło, dzielimy w trójkąciki  jak na pizzę. Łyżeczką nakładamy nadzienie i formujemy uszka.

    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...