sobota, 11 stycznia 2014

Językiem po mapie, przysmak z Suwalszczyzny - Sękacz

 



Pewna legenda głosi, że po raz pierwszy sękacz został upieczony na Suwalszczyźnie, w Berżniukach, na cześć królowej Bony. Królowa tak się zachwyciła tym wypiekiem, że postanowiła, iż będzie on ozdobą weselnego stołu jej syna Zygmunta Augusta. 

Sękacz, zwany dziadem, do dziś jest specjalnością na Suwalszczyźnie, a z jego pieczenia słyną głównie gospodynie z Sejn.

 Moim wkładem w ten specjał są jedynie zdjęcia, ponieważ Sękacz dostałam w prezencie;)









2 komentarze:

  1. A już myślałam, że sprawdzony przepis znajdę:) Prezentuje sie super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No niestety:) Póki co specjalizuję się jedynie w pożeraniu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...