Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indycze)
1 cebula
pół torebki ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 łyżka majonezu
sól,pieprz ziołowy
Istnieje również inna wersja, równie smaczna - zamiast cebuli można wrzucić pół małej kapusty pekińskiej, cała reszta i sposób przygotowania jest identyczny.
Sos:
Sos:
1 szklanka śmietany 30%
1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub ketchupu
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki
sól,pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy do miękkości na łyżce oliwy.
Ugotowany ryż łączymy z warzywami,
dodajemy mięcho i majonez, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy, formujemy pulpety i układamy w naczyniu do zapiekania.
Przygotowujemy sos, tzn mieszamy wszystkie składniki
i zalewamy pulpety.
Tak przygotowane pulpety przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut, około 10 minut przed końcem zdejmujemy folię.
Nie wiem czy to widać, ale smakują wybornie...;)
właśnie moje mieloniaki są w piecu, zamieniłam tylko ryż na kasze jaglaną ze względu na gluten, mam nadzieję, że będą równie smaczne jak Twoje :)
OdpowiedzUsuń