poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pulpety z ryżem i duszoną marchewką

Pulpety w sosie pomidorowym w nieco innej odsłonie za sprawą duszonej marchewki i ryżu. Przepyszne i godne polecenia:)


Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indycze)
1 cebula
pół torebki ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 łyżka majonezu
sól,pieprz ziołowy


Istnieje również inna wersja, równie smaczna - zamiast cebuli można wrzucić pół małej kapusty pekińskiej, cała reszta i sposób przygotowania jest identyczny.

Sos:

1 szklanka śmietany 30%
1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub ketchupu
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki
sól,pieprz


Przygotowanie:

Pokrojoną  w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy do miękkości na łyżce oliwy.



Ugotowany ryż łączymy z warzywami, 
dodajemy mięcho i majonez, doprawiamy solą i pieprzem.


Mieszamy, formujemy pulpety i układamy w naczyniu do zapiekania.


Przygotowujemy sos, tzn mieszamy wszystkie składniki 
i zalewamy pulpety.


Tak przygotowane pulpety przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut, około 10 minut przed końcem zdejmujemy folię.


Nie wiem czy to widać, ale smakują wybornie...;)



1 komentarz:

  1. właśnie moje mieloniaki są w piecu, zamieniłam tylko ryż na kasze jaglaną ze względu na gluten, mam nadzieję, że będą równie smaczne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...