niedziela, 26 stycznia 2014

Banoffee

Prosty pudding, którego nazwa to kombinacja bananów i toffi. 

Uprzedzam, ekstremalnie słodki deser, przy którym ochoczo uaktywnił się mój mały "pomocnik";)




Składniki:
- paczka herbatników,
- puszka masy krówkowej
- 2 banany,
- 10 dkg masła,
- śmietana kremówka 30 %,
- czekolada do dekoracji


Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na miazgę i ucieramy  z masłem. Do tortownicy wykładamy warstwę herbatnikową, porządnie dociskamy dłońmi, 
żeby tworzyła zwartą całość.

Na wierzch wylewamy rozgrzaną wcześniej masę krówkową.
Banany kroimy w plasterki i układamy na masie toffi.

Ubijamy śmietanę 30% i wykładamy na wierzch deseru.
Całość dekorujemy tartą czekoladą, przykrywamy folią aluminiową i do lodówki.










1 komentarz:

  1. znamy, uwielbiamy, tylko robimy na kruchym spodzie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...