czwartek, 21 sierpnia 2014

Sernik miętusek na zimno


Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru  
1/2 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)


Masa serowa:
500 g sera mielonego (na sernik)
zielona galaretka
3 łyżki cukru pudru 
150 ml mleka
śnieżka
mięta


 Przygotowanie:

Biszkopt: Jajka z cukrem miksujemy na  puszysty krem. Stopniowo dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Masa serowa: Przygotowujemy galaretkę w 400 ml wody, odstawiamy do schłodzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno. Miksujemy ser z cukrem pudrem, dodajemy drobno poszatkowaną miętę i wlewamy połowę przygotowanej wcześniej galaretki. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na przygotowany biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Gdy masa stężeje zalewamy galaretką

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...