Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(można użyć biszkoptów)
Masa serowa:
500 g sera mielonego (na sernik)
zielona galaretka
3 łyżki cukru pudru
150 ml mleka
zielona galaretka
3 łyżki cukru pudru
150 ml mleka
śnieżka
mięta
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka z cukrem miksujemy na
puszysty krem. Stopniowo
dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Masa
serowa: Przygotowujemy galaretkę w 400 ml wody, odstawiamy do schłodzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno. Miksujemy ser z cukrem pudrem, dodajemy drobno poszatkowaną miętę i wlewamy połowę przygotowanej wcześniej galaretki. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na
przygotowany biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje zalewamy galaretką
mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!
OdpowiedzUsuńWygląda orzeźwiająco, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń...oj był ):):)
OdpowiedzUsuń