wtorek, 26 sierpnia 2014

Szarlotka sypana... w moim ogrodzie

Jeśli ktoś nie wierzy, że w tak prosty sposób można wyczarować smaczne ciasto, nie pozostaje mu nic innego jak zakasać rękawy i się o tym przekonać;)



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny 

1/2 szklanki cukru

1,5 kg jabłek (około 11 średnich jabłek)

łyżeczka cynamonu 2  łyżeczki proszku do pieczenia

pół kostki  masła
łyżka brązowego cukru 

Przygotowanie:

Do jednej miski wrzucamy obrane i starte na tarce jabłka, 
dodajemy cynamon i mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier
i skórkę z cytryny i mieszamy.

Składniki sypkie dzielimy na 3 części.

Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wsypujemy 1 część sypkich składników, na to układamy 1/2 startych jabłek, następnie kolejna porcja sypkich i pozostała cześć jabłek, na koniec wsypujemy resztę suchych składników.

Na tak przygotowane ciasto układamy pokrojone w plastry masło (musi być schłodzone, wtedy się łatwo pokroi).

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po 50 minutach wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, a temperaturę podkręcamy do 200 stopni.




w moim ogrodzie...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...