Jeśli ktoś nie wierzy, że w tak prosty sposób można wyczarować smaczne ciasto, nie pozostaje mu nic innego jak zakasać rękawy i się o tym przekonać;)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1,5 kg jabłek (około 11 średnich jabłek)
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Do jednej miski wrzucamy obrane i starte na tarce jabłka,
dodajemy cynamon i mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, kaszę, cukier
i skórkę z cytryny i mieszamy.
i skórkę z cytryny i mieszamy.
Składniki sypkie dzielimy na 3 części.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wsypujemy
1 część sypkich składników, na to układamy 1/2 startych jabłek,
następnie kolejna porcja sypkich i pozostała cześć jabłek, na koniec
wsypujemy resztę suchych składników.
Na tak przygotowane ciasto układamy pokrojone w plastry masło (musi być schłodzone, wtedy się łatwo pokroi).
Ciasto
wstawiamy do nagrzanego do
180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
Po 50 minutach wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, a temperaturę podkręcamy do 200 stopni.
w moim ogrodzie...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz