niedziela, 17 sierpnia 2014

Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno


Składniki:

Spód:
3 opakowania herbatników  
70 g masła
łyżka kakao

Masa serowa:
500 g sera mielonego (na sernik)
po pół czekolady białej i gorzkiej 
3 łyżki cukru pudru 
250 g śmietany kremówki 30% 
4 łyżeczki żelatyny

wiśnie, galaretka


 Przygotowanie:

Spód: masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze mieszamy z kakao i wystudzonym masłem. Wykładamy do formy (u mnie 21 cm), ugniatamy i do lodówki.
 
Masa serowa: czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka i odstawiamy. Ser miksujemy z cukrem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie jeszcze lekko ciepła dodajemy ją do sera i miksujemy. Następnie wlewamy żelatynę. Na koniec do masy serowej dodajemy porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na przygotowany spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki.

Gdy masa stężeje, układamy owoce i zalewamy galaretką sporządzoną wg przepisu na opakowaniu.  Wstawiamy do lodówki.



1 komentarz:

  1. Czekolada, wiśnie, a to wszystko w serniku... Musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...