Składniki:
Spód:
3 opakowania herbatników
70 g masła
łyżka kakao
Masa serowa:
500 g sera mielonego (na sernik)
po pół czekolady białej i gorzkiej
3 łyżki cukru pudru
250 g śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
wiśnie, galaretka
Przygotowanie:
Spód: masło rozpuszczamy i odstawiamy do
przestygnięcia. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze mieszamy z kakao i wystudzonym masłem. Wykładamy do formy (u mnie 21 cm), ugniatamy i do lodówki.
Masa serowa: czekolady roztapiamy w
kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka i odstawiamy. Ser miksujemy z cukrem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada
będzie jeszcze lekko ciepła dodajemy ją do sera i miksujemy. Następnie wlewamy żelatynę. Na koniec do masy serowej
dodajemy porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na przygotowany
spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, układamy owoce i zalewamy galaretką sporządzoną wg przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki.
Czekolada, wiśnie, a to wszystko w serniku... Musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń