piątek, 31 stycznia 2014

Omleto pizza



Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • dodatki do wyboru (u mnie szczypiorek, pieczarki, wędlina)
  • 10 dag sera żółtego
  • 3 łyżeczki oregano
  • sól

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. 
Wsypujemy porcjami mąkę stale mieszając mikserem na najmniejszej mocy.
 Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na rozgrzane masło na patelni.

Na wierzchu układamy dowolne składniki.

 
 Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na małym ogniu,
do ścięcia się jajek i roztopienia sera  (ok. 15 minut ).
Dzielimy na porcje na patelni.
 Podajemy z (jak to zwykł mawiać mój chrześniak)- z kepuczem.
 




wtorek, 28 stycznia 2014

Tort bezowy - reaktywacja

cd.. zaklinałam się, że po 80 minutach okaże efekty swojej ciężkiej pracy, ale gdy zorientowałam się, że moja doba wybija już 26 godzinę opadłam z sił:)

Jednak po słownym upomnieniu zebrałam się w sobie i z prawdziwą przyjemnością przedstawiam oto to mój pierwszy, ale nie ostatni bezowy tort.

Sama beza wyszła ogromna;) na pierwszy rzut oka być może, a raczej na pewno nie wygląda urzekająco, ale ten smak...


 

Składniki beza:

6 białek
300 g drobnego cukru + 4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
8 suszonych daktyli

Krem:


250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
pół puszki  kajmaku
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

 
Przygotowanie: 

Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu. Ubijamy do momentu, aż masa zacznie "błyszczeć"


Dodajemy pokrojone daktyle, mieszamy, dzielimy na  dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej należy odrysować na nim koła).
 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (u mnie termoobieg), po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut. 



Krem:



W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i kajmak, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy.

Upieczone lub ususzone krążki przekładamy równomiernie i dekorujemy wg uznania (jeśli zdążymy...;))









poniedziałek, 27 stycznia 2014

Tort bezowy - reanimacja;)


Wieść o mojej bezowej klęsce rozeszła się lotem błyskawicy. Jak to się zwykło mawiać w takich sytuacjach, "nic tak nie cieszy jak ludzka krzywda''...hehe.

Dwie nieudane próby, 12 żółtek, kilka pytań bez odpowiedzi to wszystko co pozostało z mojego zapału, nie licząc oczywiście sterty faworków:)

W zasadzie to miałam odpuścić na jakiś czas, przynajmniej takie było założenie, tym bardziej, że zebrane w pokoju Nr.....konsylium nie orzekło jednoznacznie co zawiodło i gdzie popełniłam błąd. Na moją decyzję o zaprzestaniu kolejnych prób, wpływ miało również wyraźne poddenerwowanie przewodniczącego;)

Po powrocie do domu, gdy już opędziłam się z prac wszelakich, zasiadłam przed odbiornikiem Tv i  łapiąc drugi oddech, pomyślałam, o nie, nie dam się tak łatwo...;)

I niczym w Dniu Świstaka, desperacko zabrałam się za reanimację bezowego torta...

cdn...za około 80 minut:)

niedziela, 26 stycznia 2014

Banoffee

Prosty pudding, którego nazwa to kombinacja bananów i toffi. 

Uprzedzam, ekstremalnie słodki deser, przy którym ochoczo uaktywnił się mój mały "pomocnik";)




Składniki:
- paczka herbatników,
- puszka masy krówkowej
- 2 banany,
- 10 dkg masła,
- śmietana kremówka 30 %,
- czekolada do dekoracji


Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na miazgę i ucieramy  z masłem. Do tortownicy wykładamy warstwę herbatnikową, porządnie dociskamy dłońmi, 
żeby tworzyła zwartą całość.

Na wierzch wylewamy rozgrzaną wcześniej masę krówkową.
Banany kroimy w plasterki i układamy na masie toffi.

Ubijamy śmietanę 30% i wykładamy na wierzch deseru.
Całość dekorujemy tartą czekoladą, przykrywamy folią aluminiową i do lodówki.










sobota, 25 stycznia 2014

Kotlety mielone nadziewane kapustą i pieczarkami

Taka tam wariacja z mielonym...;)


Składniki: 

- 500 g mięsa wieprzowego
- bułka namoczona w mleku
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz mielony, sól 

Farsz:
- pół małej kapusty pekińskiej
- 10 pieczarek


Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy kapustę i pieczarki.


Mięso i resztę składników mieszamy.

 Robimy plackowate kotlety 
układamy na nich farsz i formujemy.



Tak przygotowane mielone podsmażamy chwile na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.






Faworki

Czy ktoś jeszcze się domyślił, że nie wyszła mi beza..hehe, a tyle się naobiecywałam. Mój szanowny kolega małżonek zawsze mówi, że dwa razy obiecać to jak raz dać, więc czuje się usprawiedliwiona. 

A tak na serio, to niestety podjęłam dwie próby na torta bezowego i dwie okazały się nieudane, jednym słowem zostałam pokonana. Teraz pozostało mi wyciągnąć wnioski co zawiodło:) A i oprócz wniosków 12 żółtek...hehe. 

No to po faworku...:)



 Składniki:

2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżeczki spirytusu
1 łyżeczka octu
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

olej do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, spirytus, 
ocet i śmietanę. 
Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie

 Wyrobione ciasto dzielimy na pół i bardzo cienko rozwałkowujemy.

Wycinamy paseczki i nacinamy na środku każdego paska, 
aby uformować  faworki. 

Smażymy w dobrze nagrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
 Gotowe faworki obsypujemy cukrem pudrem.












czwartek, 23 stycznia 2014

Francuz z oliwką


Składniki:

- ciasto francuskie
- oliwki
- jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na paseczki o szerokości oliwki. Na środku paska kładziemy oliwkę i owijamy paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, następnie kładziemy kolejną oliwkę i tak dalej i tak dalej...;)

Tak przygotowane szaszłyki nabijamy na patyk do szaszłyków, 
żeby nam się nie powykręcały.

Smarujemy jajem i wstawiamy na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.






 

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pulpety z ryżem i duszoną marchewką

Pulpety w sosie pomidorowym w nieco innej odsłonie za sprawą duszonej marchewki i ryżu. Przepyszne i godne polecenia:)


Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indycze)
1 cebula
pół torebki ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 łyżka majonezu
sól,pieprz ziołowy


Istnieje również inna wersja, równie smaczna - zamiast cebuli można wrzucić pół małej kapusty pekińskiej, cała reszta i sposób przygotowania jest identyczny.

Sos:

1 szklanka śmietany 30%
1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub ketchupu
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki
sól,pieprz


Przygotowanie:

Pokrojoną  w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy do miękkości na łyżce oliwy.



Ugotowany ryż łączymy z warzywami, 
dodajemy mięcho i majonez, doprawiamy solą i pieprzem.


Mieszamy, formujemy pulpety i układamy w naczyniu do zapiekania.


Przygotowujemy sos, tzn mieszamy wszystkie składniki 
i zalewamy pulpety.


Tak przygotowane pulpety przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut, około 10 minut przed końcem zdejmujemy folię.


Nie wiem czy to widać, ale smakują wybornie...;)



niedziela, 19 stycznia 2014

Parówka w cieście francuskim

Parówkowym skrytożercom mówimy tak;)


Składniki:

- ciasto francuskie
- parówka
- jako

Przygotowanie:

Parówkę układamy na cieście, zwijamy i kroimy tak, 
żeby nie przeciąć ciasta do końca.




Tak pokrojoną parówkę "rozkładamy" raz na lewo, raz na prawo.


Smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego  do 200 stopni piekarnika,
pieczemy około 15 minut z termoobiegiem.







Dżem z czerwonej cebuli

Dżem z czerwonej cebuli, ciekawy jako dodatek do mięs, a przy tym bardzo smaczny. Prosty do przygotowania.



Składniki:

- pół kg czerwonej cebuli
- 100 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki miodu

Przygotowanie:

Cukier rozgrzewamy na patelni, do uzyskania takiej konsystencji.
 

Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy ok 3 minuty, 
aż zmięknie.
Wlewamy ocet balsamiczny i dusimy około 5 minut.


 Po tym czasie dodajemy miód (naturalnie z mazurskiej pasieki;)) i podsmażamy kolejne 5 minut, 
do momentu gdy uzyskamy  coś na styl konfitury.


Prawda, że proste;) Smacznego 





piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto z pijanymi śliwkami


Bardzo czekoladowe, aromatyczne i niebezpiecznie kaloryczne ciasto:), którego charakterystycznym aspektem są upojone alkoholem śliwki;)




Składniki:

 biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Następnie mąkę, kakao i proszkiem do pieczenia.  Wylewamy do formy
i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.

Po ostudzeniu nasączamy mocną herbatą.


krem:
- 400 g suszonych śliwek
- szklanka wódki
- 250 g masła
- 200 g Nutelli

Suszone śliwki zalewamy wódką (u mnie stały 3 dni), ponoć wystarczą 24 godziny, ale skoro to pijane śliwki ja swoim pozwoliłam się trochę sponiewierać;)   

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy porcjami Nutellę. Pod koniec dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy i wykładamy na biszkopt.

 masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30 %
- opakowanie śmietan-fixu
- czekolada

Schłodzoną śmietanę ubijamy z śmietan - fixem, wykładamy na krem.

Wierzch posypujemy startą czekoladą i zostawiamy do schłodzenia w lodówce.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...