niedziela, 10 sierpnia 2014

Brzoskwiniowe ciasto z riccotą


 Składniki:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
opakowanie 250 g sera ricotta
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 brzoskwinie
cukier puder


 Przygotowanie:

 Przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce mieszamy brązowy cukier, ricottę, olej i jajka.
Dodajemy sypkie składniki i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie średnica 21 cm).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.







 

5 komentarzy:

  1. Ale pięknie Ci wyszło to ciasto ! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie, duże ciasto. Kawałek porywam na spróbowanie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Katarzyno - zapisuję się do fanklubu Twoich ciast :) To ciasto jest w sam raz dla mnie :) Coś wspaniałego i przepięknie wygląda. Dam znać jak mi poszło ... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Szkatułko i z niecierpliwością wyczekuję:-)

      Usuń
  4. Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...