Bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie efektowne.
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,
stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas ucierając.
Następnie powoli wlewamy olej, mieszamy ciasto łyżką, aż do połączenia się składników.
Stopniowo wlewamy wodę, mieszamy ciasto łyżką.
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy całość mikserem.
Masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy.
Do
natłuszczonej i obsypanej mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie
białą i brązową, po jednej łyżce – jeśli paski w cieście mają wyjść
cienkie lub po dwie – jeśli mają być odrobinę grubsze.
Wstawiamy
ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy
temperaturę do 180 °C.
Pieczemy przez ok. 50 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz