niedziela, 29 grudnia 2013

No co tam dziś na obiad...a zupa pieczarkowa.

Hrabina przyjmuje do pracy nową służącą - dziewczynę ze wsi. 
- Przyjmuję cię. Aha, ale powiedz czy lubisz kanarki i papugi?
- Ja tam, pani hrabino, jadam wszystko...


...u mnie pieczarkowa na udkach, dla odmiany na kurzych..:)

Rozbawił mnie ten dowcip, a jeszcze bardziej mój małżonek, który zerknąwszy na wpis, rzekł ...to nie familiada...;)



Składniki: 

30 dag małych pieczarek 
3 udka
makaron
marchewka 
pietruszka 
1/4 selera 
2 ziarna ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
sól, pieprz
2 łyżki śmietany



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy umyte udka, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie 
i gotujemy do miękkości mięsa. 
Wrzucamy makaron i (podsmażone wcześniej na maśle pieczarki). 

 Do miseczki wlewamy pół szklanki wody i trochę wywaru, dodajemy śmietanę. 
Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. 

Całość zagotować i doprawić  do smaku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...