Ciekawy w smaku maślankowo-kokosowy duet,
miękki, puszysty i słodki.
Zapraszam:)
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka maślanki naturalnej
- pół szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- cukier puder
Przygotowanie:
Ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka ze szklanką cukru.
Cały czas miksując dodajemy maślankę, a następnie
cienkim strumieniem olej.
Dodajemy powoli mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Dodajemy powoli mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Przelewamy do blachy.
3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Na koniec
dodajemy 1/2 szklanki cukru oraz wiórki
kokosowe. Wylewamy na blachę i delikatnie rozsmarowując po wierzchu
ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
na jakieś 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz