piątek, 13 grudnia 2013

Maślanka i kokos czyli co kto lubi...


Ciekawy w smaku maślankowo-kokosowy duet, 
miękki, puszysty i słodki.

Zapraszam:)






Składniki:


- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka maślanki naturalnej
- pół szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- cukier puder


Przygotowanie:


Ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka ze szklanką cukru. 
Cały czas miksując dodajemy maślankę, a następnie cienkim strumieniem olej.
Dodajemy powoli mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 
Przelewamy do blachy.

3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Na koniec dodajemy 1/2 szklanki cukru oraz wiórki kokosowe. Wylewamy na blachę i delikatnie rozsmarowując po wierzchu ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika 
na jakieś 50 minut.  










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...