Odkąd pamiętam bliżej mi było do kuchni bezmięsnej (pomimo, iż nie jestem wegetarianką) zawsze szukałam zamienników klasycznych schabowych i innych im podobnych. W odróżnieniu do moich sióstr, które nawet ruskie pierogi zagryzają kiełbachą;)))
I tak w poszukiwaniu alternatywy dla mielonego napotkałam się na przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej.
I tak w poszukiwaniu alternatywy dla mielonego napotkałam się na przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej.
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
3 jajka
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kostka twarogu
szczypiorek
natka pietruszki
3 jajka
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kostka twarogu
szczypiorek
natka pietruszki
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę (2 szklanki) ze szczyptą soli i łyżeczką masła.Wsypujemy kaszę (1 szklankę).
Gdy
kasza wchłonie wodę, jest już gotowa.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju. Warzywa smażymy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju. Warzywa smażymy do miękkości.
Do ostudzonej kaszy dodajemy twaróg, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę z cebulą, posiekany szczypiorek, pietruszkę, jaja i przyprawy.
Mieszamy i zagęszczamy bułką tartą.
Kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.
Dzięki za inspirację. To coś co by mi do głowy nie przyszło, a uwielbiam jęczmienną ;-)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać kiedy je wypróbuję ... Pyszniutko tu u Ciebie
Pozdrawiam cieplutko
Dziękuję, polecam szczerze. Kotlety są naprawdę bardzo smaczne, a dla amatorów kaszy jęczmiennej nieocenione;)
OdpowiedzUsuń