niedziela, 29 grudnia 2013

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Odkąd pamiętam bliżej mi było do kuchni bezmięsnej (pomimo, iż nie jestem wegetarianką) zawsze szukałam zamienników klasycznych schabowych i innych im podobnych. W odróżnieniu do moich sióstr, które nawet ruskie pierogi zagryzają kiełbachą;)))
I tak w poszukiwaniu alternatywy dla mielonego napotkałam się na przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej. 



Składniki:


1 szklanka kaszy jęczmiennej
3 jajka
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kostka twarogu
szczypiorek
natka pietruszki
3 łyżki bułki tartej
 sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę (2 szklanki) ze szczyptą soli i łyżeczką masła.Wsypujemy kaszę (1 szklankę).
Gdy kasza wchłonie wodę, jest już gotowa.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju. Warzywa smażymy do miękkości.

 
Do ostudzonej kaszy dodajemy twaróg, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę z cebulą, posiekany szczypiorek, pietruszkę, jaja i przyprawy. 


Mieszamy i zagęszczamy bułką tartą.

Kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.





2 komentarze:

  1. Dzięki za inspirację. To coś co by mi do głowy nie przyszło, a uwielbiam jęczmienną ;-)
    Już nie mogę się doczekać kiedy je wypróbuję ... Pyszniutko tu u Ciebie
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, polecam szczerze. Kotlety są naprawdę bardzo smaczne, a dla amatorów kaszy jęczmiennej nieocenione;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...