piątek, 20 grudnia 2013

Domowy marcepan

Przepis na idealną masę marcepanową. 
Świetnie nadaje się do wypieków,  dekoracji ciast i modelowania.



Składniki:
  • 200g migdałów
  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 3-4 krople aromatu migdałowego

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności należy zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 10 minut (po upływie tego czasu skórka powinna schodzić bez najmniejszego problemu, w innym przypadku czynność powtórzyć).

Obrane i osuszone migdały mielimy w blenderze.

Do uzyskanej masy dodajemy cukier puder, amaretto i  aromat, zagniatamy.

Zagniatamy tak długo, aż masa stanie się gładka i plastyczna 
(mi to zajęło około 5 minut).

I gotowe.

Marcepan zawijamy w folie spożywczą i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni, można też zamrozić.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...