Przepis na idealną masę marcepanową.
Świetnie nadaje się do wypieków, dekoracji ciast i modelowania.
Składniki:
- 200g migdałów
- 200g cukru pudru
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 3-4 krople aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 10 minut (po upływie tego czasu skórka powinna schodzić bez najmniejszego problemu, w innym przypadku czynność powtórzyć).
Obrane i osuszone migdały mielimy w blenderze.
Do uzyskanej masy dodajemy cukier puder, amaretto i aromat, zagniatamy.
Zagniatamy tak długo, aż masa stanie się gładka i plastyczna
(mi to zajęło około 5 minut).
I gotowe.
Marcepan zawijamy w folie spożywczą i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni, można też zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz