wtorek, 24 grudnia 2013

Makowa gwiazda.

Makowa gwiazda na francuskim cieście, niezwykle efektowna 
i prosta w wykonaniu.

I muszę pochwalić, żeby się nie obrażały,  2 takie co udawały, że pomagały. 




Składniki:
  • gotowa masa makowa
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • jajko


Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wycinamy 2 koła takiej samej wielkości
Na  pierwszym kole wykładamy mak i przykrywamy drugim.  
Ciasto nacinamy w parzystą liczbę trójkątów 
(w moim przypadku 16)


Bierzemy po 2 trójkąty i zawijamy je w przeciwnych kierunkach. 



  
Ciasto smarujemy jajkiem, przekładamy na blachę 
i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.






1 komentarz:

  1. Rewelacja ! Proste, szybkie i efektowne ! Takie przepisy są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...