Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
– około 0,5 kg pieczarek
– około 0,5 kg pieczarek
- 2-3 łyżki mrożonego szpinaku
- 1/4 świeżej papryki zielonej, czerwonej i żółtej
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków sera mozzarella
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków sera mozzarella
- pół kostki fety
- jajko
Przygotowanie:
Pieczarki i paprykę ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak, doprawiamy.
Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku warkocza ze szpinakiem, czyli układamy składniki na cieście, w kolejności: szynka, mozzarella, farsz.
Przeciwległe końce ciasta składamy, a boki nacinamy w paski (dobrze byłoby gdyby liczba pasków zgadzała się po jednej i drugiej stronie:))
Nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, tworząc warkocz.
Na koniec smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
na około 20 -25 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz