wtorek, 17 grudnia 2013

Francuski warkocz w towarzystwie pieczarek.




Składniki:

- opakowanie  ciasta francuskiego
  –  około 0,5 kg pieczarek
- 2-3 łyżki mrożonego szpinaku
- 1/4 świeżej papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  – 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków sera mozzarella
- pół kostki fety 
- jajko

Przygotowanie:

Pieczarki i paprykę ścieramy na tarce na grubych oczkach, przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak, doprawiamy.
Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku warkocza ze szpinakiem, czyli układamy składniki na cieście, w kolejności: szynka, mozzarella, farsz.


Przeciwległe końce ciasta składamy, a boki nacinamy w paski  (dobrze byłoby gdyby liczba pasków zgadzała się po jednej i drugiej stronie:))  
Nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, tworząc warkocz.

 
Na koniec smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem.

Wstawiamy do  nagrzanego do 190 stopni piekarnika 

na około 20 -25 minut.

Smacznego;)



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...