sobota, 28 grudnia 2013

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe.

Ciasto jest bardzo aromatyczne i bardzo bardzo mocno pomarańczowe. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda i co najważniejsze jest łatwe do przygotowania.

A fakt, że jest bez tłuszczu sprawia, że w obliczu zbliżającego się karnawału można pozwolić sobie na  więcej...;) mówimy o cieście rzecz jasna...:)


Składniki:

- 3 pomarańcze
- 6 jaj
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia


 Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy ugotować 3 pomarańcze.
Gotujemy je przez około godzinę, studzimy, tniemy na cząstki, miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Czas na jaja, oddzielamy żółtka od białek. 

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy olejek i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy orzechy i dodajemy wcześniej przygotowane pomarańcze.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy pomarańczowej i delikatnie mieszamy. 

Masę przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.

Smacznego;)








5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...